Od Off

Těžký návrat z dovolené? Pět tipů, jak se vrátit do práce bez stresu

Těžký návrat z dovolené? Pět tipů, jak se vrátit do práce bez stresu; Zdroj foto: Žena.cz

Příval nevyřízených e-mailů a projekty, na kterých je třeba dohnat dvoutýdenní skluz, mohou rychle zničit dobrou náladu a spálit veškerou motivaci pracovat naplno. Zároveň není snadné vrátit se zpět k vstávání brzy ráno a každodennímu dojíždění. Návrat z dovolené vám může usnadnit těchto pět tipů.

Dovolenou ukončete i v hlavě. Vytvořte si plán na zbytek roku

Pro mozek dovolená nekončí odemknutím vchodových dveří a vybalením kufrů. Naše mysl má tendenci pokračovat v aktivitě, kterou jsme dělali poslední minuty, hodiny nebo dny. Netflix nebo sociální sítě jako YouTube, Instagram či TikTok tento fakt využívají a nabízejí nám stále nové a nové pořady či videa, která nemůžeme přestat sledovat. Stejně tak může mozek pokračovat i v dovolenkovém “nicnedělání”. Je třeba vyvinout vůli a tento proces vědomě ukončit a nahradit ho novým – v tomto případě prací a produktivitou. V tom vám pomůže vytvoření jasného plánu toho, co chcete stihnout první den, týden či měsíc. Na pracovním stole nebo v počítači budete mít jasný seznam úkolů, který vám ukáže, kde začít a jak postupovat.

Začněte úkoly s nejvyšší prioritou

Po příchodu do posilovny se doporučuje začít zlehka a rozcvičit se. Kancelářská práce však nevyžaduje svaly ale hlavu. Váš seznam priorit by měl začínat nejdůležitějšími nebo nejtěžšími úkoly. Využijete k nim tak maximum mentální energie, kterou jste si přinesli z dovolené. V práci navíc často platí, že dva nebo tři nejdůležitější úkoly přinášejí až 80 % výsledků, takže jejich splnění vám pomůže získat další motivaci pokračovat dál.

Další Čtení :  Na roli v Pojišťovně štěstí nikdy nezapomene. Svůj dům postavila vedle prezidenta

Snaha začít s jednoduchými a drobnými úkoly vede nevyhnutelně k prokrastinaci – mozek si bude po každé drobné úloze chtít dopřát malou pauzu, která následně povede k dalším přestávkám a prokrastinaci. Právě zaobírání se nepodstatnými a zbytečnými úkoly dnes v kancelářích nahrazuje zábavu v podobě videí doma na gauči.

Zorientujte se hned po příchodu do práce. Ráno v 9.00

Mozku můžeme pomoci ukončit dovolenou i tím, že se okamžitě zapojíme do pracovních aktivit a zorientujeme se ve stavu jednotlivých úkolů. Se svým týmem si naplánujte schůzku ideálně hned v pondělí ráno v 9 hodin. Dozvíte se, jaké jsou vaše priority, a můžete se hned pustit do práce. To stejné platí i tejhdy, pokud máte podřízené. Poskytněte jim podporu a naplánujte několik individuálních schůzek. Jinak také raději začnou drobnými a nepodstatnými úkoly.

Klíčový je také vliv prostředí kanceláře. Podobně jako když se přemůžete a vyrazíte do posilovny, pravděpodobně tam zůstanete cvičit alespoň hodinu. Pokud vám to pomůže přepnout se do pracovního režimu, vyrazte mezi kolegy a home office si nechte až na další týdny.

Vyhněte se epidemii vyrušení

V open space kancelářích se často šíří moderní epidemie vyrušení. Lidé mají přirozenou potřebu socializace a po létě chtějí sdílet své zážitky z dovolených. V rámci firemní kultury by však na takové konverzace měl být vymezen specifický prostor. Například kuchyňka nebo relaxační místnost v rámci kanceláře. Zážitky sdílejte s kolegy, kteří si tam dávají vědomou pauzu od práce. V pracovním prostoru by mělo převládat soustředění. Vaše potřeba pochlubit se nebo si postěžovat tam jen naruší soustředění ostatních a sníží produktivitu.

Další Čtení :  Módní policie z pařížského týdne módy: Elity se nerozpakovaly odkrýt přednosti

Firma by však potřebu socializace zaměstnanců neměla podceňovat, naopak, měla by takové aktivity podporovat. Ideální jsou například společné firemní snídaně, sportovní aktivity po práci nebo občasné posezení u piva s kolegy.

Vylepšete work-life balance, energii z dovolené potřebujete co nejdéle

Na dovolenou většinou vyrážíme načerpat síly.  Bylo by škoda je hned po návratu ztratit. Naplánujme si proto i odpočinkové aktivity a relax. Život nemůžete stavět jen na práci a ve vaší denní rutině by měly mít pevné místo například i sport, setkávání s přáteli, kultura nebo výlety.

Snažte se nastavit si život tak, aby vám energie z dovolené vydržela co nejdéle a brzy nebylo potřeba další volno jako poslední záchrans před vyhořením. Návrat z dovolené je ideální příležitost k restartu priorit a nastavení nových pravidel.

CELÝ ČLÁNEK NALEZNETE ZDE KLIK.

Další Čtení :  Geniální herec a dabér, ale i vášnivý kuřák. To byl František Filipovský