Nadýmání, zácpa, žaludek na vodě či průjem? Uleví lák od okurek i obyčejný kmín. Babské rady fungují
Máte těžký žaludek, nafouklé břicho, průjem nebo zácpu – zkrátka jste to přehnali se svátečním jídlem? Zkuste pár tradičních a osvědčených tipů: doma máte určitě kmín a nálev od okurek, tak po nich klidně sáhněte. A jaké další osvědčené prostředky vám mohou ulevit?
Těžký žaludek a podrážděný žlučník
Recepty na nápoje z kurkumy
ZLATÉ MLÉKO: K varu přiveďte hrnek mléka (použít můžete i rostlinný nápoj), přidejte 0,5–1 lžičku sušené kurkumy, trochu skořice a případně i půl lžičky kokosového oleje nebo másla a med podle chuti. Přelijte přes sítko a pijte.
ČAJ Z KURKUMY: 0,5 až 1 čajovou lžičku mletého koření zalijte šálkem horké vody a nechte 10 minut odstát, poté je dobré nápoj přecedit přes jemné sítko. Můžete přidat citron, zázvor nebo med. Je vhodné přidat trochu tuku (smetana, lžička másla, kokosový olej), aby se mohl kurkumin v těle lépe vstřebat.
Nadýmání a křeče
Trápí vás nafouklé břicho a nadýmání? Vyzkoušejte kmínový čaj. Na dvě lžičky (čerstvě) rozdrceného kmínu nalijte šálek vroucí vody. Louhujte 15 minut a potom slijte. Pijte šálek vlažného nápoje třikrát denně, ideálně vždy po jídle. Látky obsažené v kmínu uvolňují a zmírňují plynatost.
- Podobně lze připravit i čaj z fenyklu. Ten však bude účinnější, když si ho dáte před jídlem.
- Od nadýmání uleví také sušené listy máty peprné. Přelijte 2 gramy gramy sušené bylinky 200 ml vroucí vody, louhujte 15 minut a pak přeceďte přes sítko. Mátový čaj pijte teplý třikrát až čtyřikrát denně.
- Vyzkoušet můžete i léčivé účinky kopru. Čajovou lžičku mletých semínek kopru spařte šálkem vroucí vody. Po 15 minutách slijte a pijte buď před jídlem, nebo po něm. Kopr obsahuje látky, které uvolňují křeče trávicího traktu a pomáhají odvádět přebytečné plyny.
- Podobně se dá připravit i čaj z anýzu. Při konzumaci však buďte opatrní, protože někdo na něj může mít alergii.
Těžký žaludek
Zbyla vám sklenice láku od okurek? Použijte ho jako domácí prostředek k rychlé úlevě. Malé množství láku (zejména z kvašených okurek či zeleniny) může podpořit trávení a ulevit od pocitu těžkého žaludku. Tento nálev je fermentovaný a obsahuje prospěšné látky, které mohou povzbudit činnost trávicího traktu.
Lák z klasických octových okurek sice probiotika nenabízí, ale díky své vyvážené kyselosti může ulevit od přejedení i pocitů plnosti a také nastartovat trávení. (Ne každému však lák sedne: máte-li citlivý žaludek nebo si hlídáte příjem soli, zkuste ho nejdřív jen v malém množství.) >>>Proč je zdravé pít lák od okurek

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com
Jste přejedení a zažívání zlobí? Snažte se vytrávit a podpořit tělo vhodným domácím nápojemFoto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com
Zácpa
Šťáva (nálev) z kysaného zelí působí velmi příznivě na střevní mikroflóru, takže normalizuje trávení a vyprazdňování. Má přirozené projímavé účinky, proto napravuje zácpu, a je zdrojem takzvaného vitaminu U, který chrání žaludeční sliznici a pozitivně ovlivňuje trávení.
Průjem
Máte běžný průjem pravděpodobně po nějaké sváteční stravovací chybě? Uvařte si „obyčejný“ černý čaj. Nemusí být nijak silný, ale nechte ho louhovat déle než obyčejně. Zvýší se v něm tak obsah tříslovin – a právě ty pomáhají proti průjmu. Čaj popíjejte teplý během dne.
Sázka na jistotu
Když vás trápí průjem či křeče nebo potřebujete zklidnit podrážděné trávení, sáhněte po jednom z osvědčených tipů – po heřmánku nebo zázvoru. Obě byliny patří mezi tradiční pomocníky a jejich účinky potvrzují i moderní poznatky.
Heřmánkový čaj má protizánětlivé a zklidňující účinky a pomáhá tak při mnoha trávicích potížích: od průjmu přes nadýmání až po žaludeční křeče. Příprava je jednoduchá: 2–3 lžičky sušeného heřmánku zalijte šálkem vroucí vody a nechte asi 7 minut louhovat. Čaj popíjejte teplý, ideálně několikrát denně.
Zázvor podporuje trávení, zmírňuje nevolnost a uvolňuje křeče. Hodí se při průjmu, pocitu těžkosti i při podráždění žaludku. Na zázvorový čaj nastrouhejte asi jeden centimetr čerstvého oddenku a zalijte horkou, nikoli vroucí vodou. Po chvíli lze přidat citronovou šťávu a trochu medu.
Pozor: Zázvor není vhodný pro každého. Zvýšená opatrnost je namístě v těhotenství, při cukrovce nebo srdečních onemocněních. Dále je vhodné hlídat celkové denní množství zkonzumovaného zázvoru.

