Od Off

Užívat hořčík je v módě. Dokáže prý zlepšit náladu i řešit nespavost. Jak zvolit ten správný?

Bezproblémové trávení, podpora kvalitního spánku, zlepšení paměti i sportovních výkonů… To vše je možné se dočíst o hořčíku na internetu. Téměř to vypadá, že se z něj stal doslova všemocný preparát, který si dokáže poradit s každým neduhem. „Kdyby měl na světě existovat jen jediný doplněk stravy, bez kterého bych už nechtěla dál žít, je to pro mě hořčík.“ Nebo: „Hořčík jsem začal brát teprve před třemi měsíci a už nyní mohu s jistotou říci, že mi úplně změnil život…“ I takové komentáře je možné v poslední době najít na populární síti TikTok.

Hořčík je součástí každé buňky v těle

Ačkoli mnohé z těchto oslavných ód nejsou nijak daleko od pravdy, není hořčík neboli magnezium žádný nově objevený zázračný vynález. Jde o minerál, který se zcela přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách, jako je tmavá listová zelenina, ryby, některé druhy semen a ořechů nebo obiloviny, a hraje (a vždy hrál, nejde o žádný převratný objev) důležitou roli při zajišťování správného fungování celého organismu.

Další Čtení :  Herečky, modelky, ale i manželka prezidenta. Které ženy prošly postelí Micka Jaggera?

„Mnohé studie (jejichž autory jsou mj. National Institutes of Health nebo The European Society of Medicine) naznačují přímou souvislost mezi hladinou hořčíku a kvalitou spánku i úrovní stresu a schopností zvládat fyzickou i psychickou zátěž. Hořčík je obsažen v každé buňce a podílí se na průběhu téměř všech fyziologických a biochemických procesů a fungování orgánů,“ uvádí certifikovaná dietoložka a odbornice na výživu Gina Keatley pro magazín Allure.

Další Čtení :  Šéfové z nočních můr. Slavní lidé, kteří terorizují svoje zaměstnance

Hořčík

Doporučená denní dávka: Podle doporučení odborníků by denní dávka hořčíku měla být 375 mg, ale při stresu nebo fyzickém vypětí víc.

Zdroje hořčíku: Obsahují ho hlavně zelené potraviny, mandle nebo dýňová semínka, tofu, rybí maso, kakaové boby či sušené meruňky.

Nedostatek hořčíku: Jestliže ho máte nedostatek, projeví se to například svalovými křečemi, cukáním víček, ale i pocitem únavy a postupně také oslabováním kostí.

Proti únavě, stresu i zubnímu kazu

Není pochyb, že hořčík je pro organismus zásadní a řada lidí ho ve stravě nemá dostatek, což se může v dlouhodobém časovém horizontu projevovat negativně na celkovém zdravotním stavu. O hořčíku je známo, že pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi, může zvyšovat fyzickou výkonnost při sportu, přispívá k normální činnosti centrální nervové soustavy a pomáhá předcházet záchvatům migrény i eliminovat pocity úzkosti či napětí při nadměrném stresu. Podílí se na procesu dělení buněk, udržuje v dobré kondici zuby a přispívá ke správnému fungování energetického metabolismu (příjem versus výdej energie).

Další Čtení :  Kvíz pro znalce našich svatých: Jak umřel Vít, jak se jmenovala Matka národa a kdo byl otec Anežky?

„Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů v těle. Je nezbytný pro silné kosti a zuby a pomáhá uvolňovat a regenerovat svaly a podporuje jejich správnou funkci. Jde o přírodní relaxant a protizánětlivý prostředek, který je navíc důležitý také pro zdraví kardiovaskulárního systému,“ říká pro magazín Fortune známá odbornice na celostní výživu Michelle Schoffro Cook.

Foto: monticello, Shutterstock.com

Nejlepší přírodní zdroje hořčíku? Kapusta, ovesné vločky, ořechy a semena, avokádo nebo rybyFoto: monticello, Shutterstock.com

Jaký hořčík je nejlepší?

Víte, že neexistuje jen jedna forma hořčíku, ale je jich mnohem víc a každá řeší jiné potřeby těla? Je proto důležité vybrat správný druh. Pro doplnění potřebných zásob nestačí v lékárně sáhnout po první krabičce, která vám padne do ruky. Je potřeba vědět, o jaký konkrétní druh se jedná. Dá se totiž užívat v různých formách a obecně nelze vyzdvihnout jeden nejlepší a nejúčinnější typ.

Hořčík: Jak vybrat účinnou formu

„Jednotlivé druhy hořčíku mají různou biologickou dostupnost a účinnost. A je třeba také zmínit, že existují přípravky, které mohou obsahovat více než jeden druh,“ upozorňuje genetička Barbora Procházková ze společnosti Chromozoom, a vysvětluje rozdíly:

  • Magnesium bisglycinát (či glycinát) je dobře vstřebatelný, jemný na žaludek a efektivně uklidňuje tělo i mysl. Hodí se tedy pro podporu spánku a snížení stresu.
  • Naopak magnesium malát dodává energii a snižuje únavu.
  • Magnesium taurinát je prospěšný pro zdraví srdce a cév.
  • A magnesium citrát oxid léčí zácpupálení žáhy.
  • Důležité je také magnesium treonát, jež proniká do mozku, kde zesiluje pozornost a kognitivní funkce.

Hořčík proti křečím? Nikdy ne nalačno

Hořčík je známý jako pomocník proti svalovým křečím, které vás mohou obtěžovat zejména v noci. Pokud se rozhodnete užívat doplňky stravy (ať už jde o pilulky, kapsle nebo rozpustné tablety), nikdy hořčík neužívejte na prázdný žaludek. Vedle nižší vstřebatelnosti by vás mohly potkat i nepříjemné zažívací problémy. Magnezium tedy vždy společně s jídlem.

Abyste z hořčíku vytěžili co nejvíc, hodí se jej doplňovat s určitými vitaminy, které jeho účinky maximalizují. „Pro lepší absorpci je užitečný vitamin D3 nebo B6. Je potřeba myslet také na vzájemnou rovnováhu s vápníkem, který podporuje svalovou kontrakci. Aby tedy nedocházelo ke svalovým křečím, vysokému tlaku a zvýšenému riziku srdečních chorob, je potřeba hořčík doplňovat v dostatečném množství v závislosti na hladinách vápníku v těle. Naopak s čím by se hořčík kombinovat určitě neměl, je zinek a železo. Ty totiž snižují jeho vstřebatelnost v těle,“ popisuje Barbora Procházková.

První pomoc při PMS

Premenstruační syndrom (PMS) trápí každý měsíc mnoho žen v plodném věku. Jde o soubor nepříjemných zdravotních příznaků, které zahrnují migrény, bolesti a křeče v podbřišku, nadýmání, zvýšené pocení, zadržování vody v těle, únavu či časté výkyvy nálad a podrážděnost. Výsledky studie, publikované v odborném časopise International Journal of Women’s Health and Reproduction Sciences, ukázaly, že hořčík pomáhá zmírnit tyto nepříjemné příznaky a stavy, zmírňuje křeče i bolesti hlavy a stabilizuje hormonální výkyvy v organismu.

Prevence osteoporózy

Nejvíc hořčíku je uloženo v kostech a tento minerál se významným způsobem podílí na budování jejich struktury, hustoty a ovlivňuje též jejich mineralizaci. Laicky řečeno, funguje jako prevence před úbytkem kostní hmoty. Někteří vědci spojují nižší hladinu tohoto minerálu s vyšším rizikem vzniku nebezpečné osteoporózy, onemocnění, které způsobuje, že kosti jsou křehčí, slabší a tím náchylnější ke zlomeninám.

Zdroje hořčíku v potravinách

Existuje jen velmi malé riziko předávkování hořčíkem, takže se pravděpodobně nestane, že ho budete mít v organismu nadbytek. Jak ho tělu dodávat? Základem všeho je vyvážená strava, vynikajícím zdrojem hořčíku je řada přirozených potravin:

  • dýňová, slunečnicová a chia semínka, ryby, kešu ořechy a mandle, ovesné vločky, hořká čokoláda, špenát a kapusta, luštěniny (cizrna, čočka), banány, mangold, artyčoky, avokádo

ZDROJ ZDE