Od Off

Jedlé dárky hotové za pár minut? Tyhle ještě zvládnete připravit pod stromeček!

Jelikož rád jí snad každý, jedlé dárky jsou na seznamu vánočních darů čím dál tím častěji. Nejenže své blízké potěšíte vlastnoručně vyrobeným dárkem, ale ještě jim dáte něco praktičtějšího a originálnějšího než padesátý hrníček, svíčku či mýdlo. A poslední výhoda: samotná výroba domácí oříškové pomazánky, medové hořčice či naloženého sýra s ořechy vám nezabere víc než 10 minut.

Další Čtení :  Slováčkova múza Lenka Dragounová bojovala po návratu z dovolené o život

Arašídová pomazánka

Na 4 skleničky:

  • 300 g nesolených pražených arašídů
  • 3 lžíce slunečnicového nebo arašídového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 600 g kvalitní mléčné čokolády
Další Čtení :  Nevěřili, že uspěje. Od plaché dívky z Georgie k hollywoodské legendě, která kvůli plastikám nevychází z domu

Foto: Eva Malúšová

Krémová čokoládovo-arašídová pomazánka je nejlepší na bílém pečivuFoto: Eva Malúšová

Postup

01.

Arašídy nasucho v troubě či na pánvi zahřejte, budou se pak snáze mixovat. Přesuňte do mixéru a co nejjemněji rozmixujte. Přilejte olej a pokračujte v mixování. Postupně zapracujte i vanilku, sůl a kakao a na závěr přilejte rozpuštěnou čokoládu. Rozdělte do vysterilizovaných sklenic a dobře schovejte, aby se vůbec dožila Vánoc! V lednici pak vydrží asi měsíc.

Medová hořčice

Na 4 skleničky:

  • 200 g hořčičných semínek
  • 600 ml bílého octa (případně zředěného vodou tak, aby byl 4%)
  • 1 vrchovatou lžičku soli
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžíce kurkumy

Foto: Eva Malúšová

Hořčici můžete ochutit i jinými oblíbenými bylinkami, část semínek vyměnit za tmavá nebo třeba přidat křenFoto: Eva Malúšová

Postup

01.

Ocet přiveďte k varu a něco přes polovinu pak rovnou v mixéru nalejte na hořčičná semínka. Nechte minimálně 30 minut nabobtnat a poté rozmixujte dohladka. Ochuťte solí, medem a tymiánem a přidejte kurkumu pro hezky žlutou barvu. Rozdělte do vysterilizovaných sklenic. Hořčice vydrží i několik měsíců, jenom časem ztrácí na pálivosti.

Naložený hermelín s ořechy

Potřebujete:

  • 4 hermelíny
  • 1 malou červenou cibuli
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 lžičku soli
  • ¼ lžičky pepře
  • slunečnicový olej
  • hrst vlašských ořechů

Foto: Eva Malúšová

Zkuste tuhle hospodskou klasiku tentokrát s ořechy, tymiánem a červenou cibulíFoto: Eva Malúšová

Postup

01.

Sýry prokrojte, cibuli nakrájejte na plátky a česnek prolisujte a smíchejte s tymiánem, solí, pepřem, lžící oleje a nasekanými ořechy. Hmotu rozdělte do hermelínů, do každého přidejte plátek cibule a spolu se zbylou cibulí zalejte olejem. Při skladování v lednici se sýr rozleží akorát tak, aby byl ke konzumaci na silvestra (nebo na novoroční snídani…).

Vše o Vánocích

Recepty na cukroví

Jak na štědrovečerní menu

ZDROJ ZDE